Europa investuoja į Lietuvos kaimą – greta naujai įrengtų poilsio zonų griūvantys ir tuštėjantys namai.

P1280901

Prieigos šalia Kampų kaimo į kurį investavo Europa

P1280903

Kaip ir visi remiami projektai šis taip pat pažymėtas stendu, kuris informuoja apie projekto rėmėjus.

Šiame straipsnyje parašysime apie eilinį Lietuvos kaimą, kokių Lietuvoje ne vienas ir ne du. Kampų kaime, toks gyvenvietės pavadinimas oficialiai registruota apie 100 gyventojų, suskaičiavome beveik 30 namų, tačiau atvykus į jį pakalbinti neradome ką. O važiavome į jį sulaukę skaitytojo skambučio. Žmogus telefonu pasakojo, kad niekaip nesuprantantis investicijos, kurią padarė Europos sąjunga šiame ,pasak jo, dievo užmirštame kampelyje. Pasirodo 2013 metais čia buvo pradėtas projektas skambiu pavadinimu Lietuvos kaimo atnaujinimas ir plėtra. Jo metu buvo sutvarkytos viešosios Kampų kaimo erdvės, t.y. įrengta sporto ir poilsio zona, kurioje atsirado atskiros aikštelės krepšiniui ir futbolui, pastatyta pavėsinė, scena, sumontuotos sūpynės vaikams, bei aikštelės tvarkai tarnausiančios šiukšliadėžės. Šios zonos pagrindinis tikslas skatinti žmonių bendradarbiavimą, didinti kaimo gyventojų užimtumą, skatinti bendruomeniškumą. Tačiau pasisukiojus po šį kaimą nesutikome nei vieno gyventojo, vienoje iš dviejų kaimo gatvelių beveik visų namų langai ir durys užkalti plėvele, kituose labiau gyvenamus namus primenančiuose statiniuose taip pat nesimatė žmonių, kiemuose net šunys neamsėjo. Greta pačios aikštelės stovėjo namas su pradedančiu griūti stogu. Tačiau labiausiai į akis kliuvo kaimo prieigose „mirštanti” ferma. Ji lyg šio kaimo simbolis, bandė parodyti, kokia situacija gyvenvietėje.

P1280906

Šalia naujutėlės poilsio zonos griūvantys gyventojų namai

Poilsio zonos įkurimui buvo panaudota 145 tūkst. Lt ES paramos lėšų, dar 17 tūkst. prisidėjo Kėdainių savivaldybė, tačiau ar atsipirks ši investicija? Investicijos tai piniginės lėšos ir įstatymais bei kitais teisės aktais nustatyta tvarka įvertintas materialusis, nematerialusis ir finansinis turtas. Šis turtas yra investuojamas siekiant iš investavimo objekto gauti pelno, socialinį rezultatą arba užtikrinti valstybės funkcijų įgyvendinimą. Atrodo, kad masiškai kaimuose mažėjant gyventojams, šios investicijos niekaip neatsipirks, nei ekonomiškai, nei socialiniu aspektu.

Tiesa, straipsnis būtų neužbaigtas, jei nepaminėtume dar vienos mažos detalės. Vienas namas greta sutvarkytos zonos atrodė labai civilizuotai, net savo tvenkinį turi, toks jausmas, kad čia gyvenantiems tik ir trūko savo nuosavos poilsio zonos. :)Kas jame gyvena sužinoti nepavyko, tikėkimės kad tai asmuo, tikrai nesusijęs su Kėdainių VVG, kuri ir įgyvendino Europos Sąjungos investiciją į Lietuvos kaimo vietovę.

Jolista Langai

meslaisvi.lt